Școala din Constanța, între aroganță și umilință:

"Asistăm la un show-room auto în jurul școlilor, în timp ce profesorii au salarii de subzistență"

2505
8

Articole de la același autor

În luna octombrie a anului trecut, Consiliul Local Constanța aproba solicitarea Asociației Elevilor de acordare a burselor pentru elevii constănțeni, conform unui ordin semnat și parafat de minis-trul Educației din 2011, Daniel Funeriu.


Așadar, nu mai este o noutate că elevii constănțeni primesc, începând din acest an școlar, 25 lei/lună - bursa de merit, 25 lei/lună - bursa de studiu, 75 lei/lună - bursa de ajutor social, 100 lei/lună - bursa de performanță, ceea ce reprezintă un cuantum de trei milioane lei din bugetul local.


La un semestru de la aplicarea hotărârii, aceeași asociație a elevilor este de părere că valoarea unei burse trebuie stabilită raportat la salariul minim pe economie, cei 25 lei neajungând nici măcar pentru un abonament pe o linie RATC (27,5 lei), și de aceea propune ca valoarea bursei de merit și a celei de studiu să fie 5% din salariul minim pe economie, cea a bursei de performanță - 10%, iar bursa de ajutor social - 15%. 


Pentru că acest lucru ar presupune un efort financiar suplimentar din partea bugetului municipal de aproximativ două milioane de lei, l-am întrebat pe primarul interimar Decebal Făgădău dacă este posibilă o asemenea mărire a burselor.


"Eu înțeleg că de multe ori vârsta stârnește un comportament nerăbdător al tinerilor. Îmi doresc ca ceea ce s-a întâmplat anul trecut, adică acordarea burselor către elevi, să se perma-nentizeze și să se coreleze cu rezultatele școlare. Mi se pare ușor doar să vii și să ceri niște drepturi, iar pe de altă parte să arunci în curtea altcuiva respon-sabilitatea ducerii la îndeplinire sau a rezultatului. Dacă vom aborda în continuare școala doar prin prisma aspectului cantitativ, și nu calitativ, cred că nu voi fi un partener bun de dialog. Repet, respect școlarul și, mai mult, persoanele care îi formează și cred că lucrurile trebuie să fie într-un echilibru. 


Mi-ar părea rău ca cei care susțin mărirea burselor - și îi felicit și îi îndemn să facă lucrul acesta neobosit - să fie tot atât de nerăbdători sau atât de distonanți față de realitățile școlii românești. Din păcate, asistăm la un showroom auto în jurul școlilor, în timp ce profesorii sau cei care lucrează în educație au salarii pe care și le drămuiesc, din păcate, pentru subzistență. De asemenea, nu cred că putem să cerem niște burse din ce în ce mai mari fără să ținem cont de rezultatele la simulări la examene la bacalaureat. Și, da, aș fi de acord să punem niște principii clare, dar ele trebuie să fie nu doar niște principii cantitative, ci și calitative. Am constatat cu mâhnire că Legea educației naționale privește doar prin prisma cantității școala. Pe de altă parte, mi-aș dori ca bursele să vină și să privească prin prisma calității", a mai declarat același Decebal Făgădău.


În urmă cu o săptămână, consemnam și opinia liderului acestei asociații, Constantin Manda, care era de acord cu faptul că la bursa de merit ar trebui ridicată media de la 8,50, cât este în prezent, fiind mult prea permisivă. "Astfel, pentru a accede la bursa de merit, considerăm că ar fi necesară o medie generală de minim 9, acest lucru forțându-i pe elevi să își crească per-formanța școlară, dacă vor să aibă parte de bursă", era de părere liderul elevilor.


Cât se poate de adevărat, numai ple-când de la faptul că se intitulează "de merit"…


Comentează știrea

Bravo, domnule primar!
24 martie 2016
Si noi vrem calitate

Exact asta ne doare si pe noi! Vrem calitate, nu directori de-ai matale, pe prietenii, cumetrii, mosteniri de la prieteni fosti generali. Cand incepe curatenia?

ptr dl Fagadau
24 martie 2016
multumiri anticipate

Daca respectati scolarul si mai ales pe cel care il formeaza, trebuie sa faceti ceva cu scoala 28. Nu e gluma, intrebati-i pe cei care formeaza scolarul! Si...nu uitati rugamintea noastra, biletul "dus' ptr directoarea stan! Va multumim anticipat.

Elev
25 martie 2016
Pedagogicul

Va rugam, Domnule Primar, verificati situatia financiară a Liceului Pedagogic. Aveti reprezentat in Consiliul de administrație. E corect ce se întâmplă acolo?

sc.39 ...Hotie pe Fatza..
25 martie 2016
bani la greu ceruti de actuala directoare Bercaru

70 RONI...de copil,pt investiții în școală 39, ceruți cu tupeu de Directoarea Bercaru..de ani de zile! Unde mai pui ca la început de an au fost ceruți 500 RONI de copil pt schimbarea mobilierului claselor! Înmulțiți sumele, cu circa 800 copii!!

cupan
25 martie 2016
Profesorii

au salarii cam mari raportate la timpul de lucru si rebuturile care le produc

Alex
25 martie 2016
Platiti regeste

La cat muncesc profesorii, iau prea mult.

@Alex
25 martie 2016
tu habar n-ai ce vorbesti

Establishment-ul are tot interesul sa te tina prost si neinstruit si din punctul asta de vedere face o treaba excelenta. Tu cum stai cu bac-ul ? Corect, nu-ti trebuie.

n.v.t.
25 martie 2016
treaba fiscului

:-) Romania o tara super bogata! daca cei de la CONTROL FINANCIAR a-r verifica salariile parintilor acestor 'copilasi" si sa dovedeasca cu acte in regula provenienta acestor masini de lux; avand in vedere: salariu net pe Luna/ totalul de persoane ce locuiesc in familiilor acestor copilasi/ cheltuielile lunare si apoi sa se mai dovedeasca ca da se poate cumpara si acest gen de masini pana si odraslelor lor ce doar au implinit 18 ani...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5993 secunde